O Centru Zakoni Aktualno Događanja Pronađi Korisne veze
HCPM

Povijest projekta

Analiza poljoprivrednih tržišta

Kako prodati?

Pokretanje i razvitak biznisa

Primjeri iz prakse

 

 

Izravna prodaja preko Interneta
Marketing na Internetu

Marketing preko e-maila (E-Marketing) i trgovina putem Interneta (E-Commerce) u znatnom su porastu među tvrtkama koje nude specijalizirane usluge i čiji je marketing usmjeren izravno prema potrošačima.

Iako je potrebno posvetiti posebnu pozornost marketingu prehrambenih proizvoda ograničenoga vijeka trajanja, marketing putem e-maila i trgovina putem Interneta dvije su stvari koje biste mogli razmotriti vezano uz posao koji obavljate.

Kako biste mogli prezentirati svoje proizvode i poslovati putem Interneta, potrebno je kreirati web stranicu vaše tvrtke.Tvrtke koje pružaju specijalizirane usluge smatraju da je stvaranje web stranice učinkovit način promoviranja njihove djelatnosti, te njihovih proizvoda i usluga. Kreiranje vaše internetske stranice može se činiti pomalo zastrašujućim zadatkom, no može se postići relativno lako.

No, kreiranje vašeg web sitea tek je početak. Vaša je obveza kontinuirano raditi na dopunjavanju i poboljšavanju vašeg web sitea kao i na njegovom prezentiranju ciljanoj grupi korisnika. Trebali biste redovito pregledavati podatke objavljene na vašem siteu kako bi bili sigurni da su ti podaci važeći i točni. Web stranica stvara određenu predodžbu o vašoj tvrtki. Ako su podaci na siteu zastarjeli, posjetitelji će steći isti dojam i o vašoj tvrtki.

Uspješni site podrazumijeva promoviranje i poticanje korisnika da ga posjete, što je značajka web stranice koja se možda i najteže postiže. Stoga biste trebali razmisliti o strategiji kojom biste privukli ciljanu skupinu internetskih korisnika da posjete vašu stranicu.

Kako započeti kreiranje web stranice vaše tvrtke?


Tri su osnovna koraka za registraciju vaše tvrtke na Internetu
1. registracija vaše internetske domene (dio internetske adrese koji pobliže određuje određenu organizaciju, aktivnosti)
2. zakup (iznajmljivanje) serverskog prostora (prostora poslužitelja)
3. prijenos vaših datoteka na server poslužitelja

Prije svega, potrebna vam je službena adresa. Registracija domene omogućuje vam službenu adresu vaše stranice na svjetskoj mreži World Wide Web (= multimedijalnom mrežnom uslužnom programu koji omogućuje povezivanje dokumenata i slikovnih prikaza u jedinstvenu datoteku kojom se mogu koristiti korisnici diljem svijeta). Pomoću službene adrese mogu vas pronaći ostali internetski korisnici diljem svijeta.
Kao što je adresa vaše tvrtke jedinstvena u stvarnom svijetu, tako su jedinstvene i internetske adrese.
Ako želite biti vlasnik internetske domene koju kupujete, svake ćete godine morati izdvojiti nekoliko dolara. Trošak registracije internetske domene kreće se u rasponu od deset do trideset američkih dolara godišnje.
Domenu možete registrirati na vremensko razdoblje od jedne do deset godina.Trošak registracije domene uključuje dopunjavanje i obnovu središnje datoteke koja obuhvaća sve svjetske internetske domene.
Većina tvrtki u svojim internetskim adresama koristi svoje cjelovito ime iza kojeg slijedi .COM (dot com) ili .NET (dot net). Neprofitne organizacije često koriste .ORG (dot org), a kooperative (društva, zadruge) imaju opciju .COOP (dot coop).
Sljedeći korak je zakup serverskog prostora (prostora poslužitelja) kako bi server mogao opslužiti vaš web site.
Unajmljivanje (zakup) prostora na serveru (poslužitelju) često se naziva posluživanje. Tvrtke koje pružaju ovu uslugu zovu se poslužitelji ili tvrtke poslužitelji.
Nakon registracije vaše internetske domene potrebno je kontaktirati tvrtku poslužitelja i kazati ime vaše domene. Poslužitelj će vas potom voditi kroz proces prijenosa vaših datoteka na svoj server (poslužitelj) i u tren oka naći ćete se na Internetu.
Nakon registracije domene i osiguravanja serverskog prostora, slijedi prenošenje vaših stranica na server. Svoj web site možete prenijeti na server koristeći FTP program (FTP= File Transfer Protocol), odnosno Protokol za prijenos datoteke (skup pravila za prijenos datoteke s jednog računala na drugo putem Interneta).
FTP program je vrsta softvera koji se koristi za prijenos datoteka s jednog računala na drugo putem Interneta.
FTP ja akronim (kratica) za File Transfer Protocol ili Protokol za prijenos datoteke, zapravo metoda prenošenja datoteka.
Postoji nekoliko besplatnih FTP programa koje možete koristiti za prijenos datoteka, uz brojne HTML programe priređivače i programe dizajniranja web stranica (Web design programs) (kao što je primjerice Dreamweaver) koji imaju ugrađena FTP svojstva.
Jedna od mogućnosti prenošenja vaših datoteka na server jest Internet Explorer (= program za pretraživanje dokumenata na Internetu).
Internet Explorer 5 i više verzije tog programa imaju u sebi u potpunosti ugrađen FTP program. Možete ga koristiti tako da utipkate FTP adresu poslužitelja u polje web adrese kojoj prethodi šifra tj. ključna riječ FTP.

Da biste prenijeli vaš site na server morate kreirati web stranicu. Postoji nekoliko načina kreiranja web stranice:

1. uporabom već stvorenog predloška(template) (datoteka koja sadrži gotov format datoteke ili dokumenta)
Predlošci za dizajniranje (izradu) web stranica su već gotovi uzorci web stranica koji se mogu modificirati na način da odražavaju specifičan brand (marku) proizvoda Vaše tvrtke.
Predlošci za dizajniranje web stranica mogu biti u različitim formatima (oblicima), ali najčešće su u Photoshopu ili HTML-u (= skraćenica za Hypertext markup language= hipertekstovni programski jezik za izradu hipertekstovnih dokumenata u kojima se intenzivno isprepliću tekst i odgovarajući grafički(slikovni) materijal).
U većini slučajeva ti su predlošci kompatibilni s HTML programima priređivačima kao što su GoLive, Frontpage ili Dreamweaver
Predlošci za izradu web stranica su vrlo korisni; često služe web dizajnerima pri brzoj izradi web stranica. Predlošci su dobar način da ljudi brzo izrade atraktivne web stranice bez poznavanja ili uz malo poznavanje HTML-a i web dizajna.

2. uporabom HTML programa priređivača kao što su MicrosoftFrontpage ili Macromedia Dreamweaver
HTML programi priređivači donekle poistovjećuju izradu web stranica s izradom dokumenta u Microsoft Wordu
... stranice se izrađuju prilično lako. Negativna strana takvih programa jest gubitak kontrole nad onime što radite, pri čemu možete postati ovisni o programu

3. unajmljivanjem osobe koja bi za vas kreirala web stranicu
Unajmljivanje stručnjaka omogućit će vam brzu i učinkovitu izradu stranice. Negativna strana ovog načina su veći troškovi od onih koji bi nastali da ste sami izradili stranicu.

Savjeti za Ťodržavanjeť sitea

Na kraju, evo nekoliko kratkih savjeta koje biste trebali upamtiti:

  • neka vaše web stranice budu male- ispod 60KB (kilobajta)
  • neka vaša zaglavlja budu potpuna i jasna
  • neka vam ulomci budu maleni
  • nastojte da vam kontakt podaci (e-mail, telefonski brojevi) budu pregledni i na istom mjestu na svim stranicama
  • neka izgled i struktura web stranice budu dosljedni na svim stranicama
  • omogućite hipervezu ŤHomeť kako bi se korisnik mogao vratiti na početnu stranicu ( home page) web stranice
  • pobrinite se da su hiperveze (linkovi) u tekstu uvijek podvučeni
  • neka logo kompanije bude na svakoj stranici na istom mjestu i neka uvijek bude veza za povratak na naslovnu stranicu

Preuzmi dokument (PDF - 203 kB)

 

 

 

 
HCPM - Hrvatski centar za poljoprivredni marketing