O Centru Zakoni Aktualno Događanja Pronađi Korisne veze
HCPM

Povijest projekta

Analiza poljoprivrednih tržišta

Kako prodati?

Pokretanje i razvitak biznisa

Primjeri iz prakse

 

 

Janja Jozanović, dipl.oec. - članak iz Mljekarskog lista 01/2008.

FINANCIJSKE POTPORE U POLJOPRIVREDI U 2008. GODINI

Državne potpore u poljoprivredi, ribarstu i šumarstu i
Program pomoći Europske unije

Sažetak

U 2008.godini poljoprivredni proizvođači nastavit će koristiti državne potpore u poljoprivredi na temelju Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi u kojem su propisani modeli državne potpore, programi u sklopu modela, uvjeti za ostvarivanje potpore i iznosi za pojedine proizvodnje.
Uz državne potpore u poljoprivredi u 2008. god. očekuje se mogućnost korištenja sredstava iz Programa pomoći EU kroz područje RURALNI RAZVOJ - odnosno IPA Program - Instrumenti predpristupne pomoći Hrvatskoj.
Liberalizacija trgovine poljoprivredne proizvodnje sa zemljama članicama EU, kao i sa susjednim zemljama, proces je koji mijenja uvjete poslovanja i otežava nastup na tržištu poljoprivrednih proizvoda te od naših proizvođača traži poboljšanje konkurentnosti i kakvoće svojih proizvoda.
Bez korištenja financijske potpore nemoguće bilo bi održati konkurentnost, a u razdoblju koje slijedi treba učiniti iskorak i investicijama povećati proizvodnju, zaštititi okoliš i suočiti se na tržištu sa konkurencijom bez zaštitnih carina.
Iako smo svjesni da to proizvođači znaju, još jednom podsjećamo na mogućnost korištenja državne potpore u poljoprivredi, a dajemo i neke osnovne informacije o korištenju sredstava iz IPARD programa od 2007. do 2011. godine.
Kako bi ostvarili pravo na državne potpore, seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivrdna gospodarstva trebala bi biti upisana u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG).
U skladu s obujmom poslovanja gospodarstva iskazanom kroz proizvodne jedinice, moguće je ostvarivati državne potpore jednim od modela sustava potpore:
1. Model poticanja proizvodnje,
2. Model kapitalnih ulaganja,
3. Model potpore dohotku,
4. Model ruralnog razvitka,
5. Model poticajne proizvodnje.

.

Preuzmi cijeli članak (PDF - 97 kB)

 

DODANO NA PORTAL: 17.01.2008

 

 
HCPM - Hrvatski centar za poljoprivredni marketing