Naslovnica O Centru Zakoni Dokumenti Pronađi Korisne veze
HCPM

Povijest projekta

Analiza poljoprivrednih tržišta

Kako prodati?

Pokretanje i razvitak biznisa

Primjeri iz prakse

 

 

Uljarice

Od uljarica se u Republici Hrvatskoj prvenstveno proizvodi uljana repica i suncokret. Značaj soje kao zrnate leguminoze ogleda se prvenstveno u proizvodnji sačme, a potom ulja. Sojino ulje čini približno 42% proizvedenog sirovog ulja iz domaćih uljarica. U posljednje dvije godine zabilježen je porast površina zasijanih uljaricama. Pri tome najznačajniji rast u površinama je zabilježen u slučaju soje koja se uz manje oscilacije ustaljeno sije na 47 tisuća hektara. 2003. godine, ukupna površina zasijana sojom se popela na 49 tisuća hektara.

Povećan interes za proizvodnju ove kulture vezan je uz rast cijene i promjene koje je u ishrani stoke uzrokovala pojava BSE-a.

Proizvodnja uljane repice u 2003. godini zasnovana je na 15.524 hektara, što predstavlja daljnji rast u odnosu na 2002. i 2001. godinu. Suncokret se u 2003. godini proizvodio na 28.211 hektara što također predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu. U proteklom četverogodišnjem razdoblju promjene i rast u zasijanim površinama odražavaju tržišne potrebe za ovim uljaricama. Ukupno gledano, udio ovih kultura u strukturi proizvodnje još je uvijek razmjerno mali. I dalje postoje značajne mogućnosti za povećanje sjetvenih površina pod uljaricama, kako zbog ukupnih potreba za sirovim uljem tako i u okviru programa proizvodnje biodizel goriva.Preuzmi dokument (PDF - 46 kB)

 

 

 
HCPM - Hrvatski centar za poljoprivredni marketing