Naslovnica O Centru Zakoni Dokumenti Pronađi Korisne veze
HCPM

Povijest projekta

Analiza poljoprivrednih tržišta

Kako prodati?

Pokretanje i razvitak biznisa

Primjeri iz prakse

 

 

Svjetsko i europsko tržište jabuka

Ukupna svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 62 milijuna tona (FAO-a, 2005), dok je površina pod jabukom 4,77 miliona ha. U razdoblju od 2001. do 2005. godine bilježi se smanjenje površina pod nasadima jabuka za 417 tisuća hektara. Iako se globalno smanjuju površine pod nasadima jabuka, zbog povećanja proizvodnje po jedinici površine, povećava se ukupna proizvodnja jabuka. Tako se u razdoblju od 2001. -2005. svjetska proizvodnja povećala za 2,37 mil.tona.

Najveću svjetsku proizvodnju jabuke bilježi Kina (oko 38 % svjetske proizvodnje), a zatim je slijede USA, Poljska, Turska, Iran, Francuska itd. Proizvodnja jabuke u Europskoj Uniji kreće se na razini 12,6 milijuna tona što čini oko 20 % svjetske proizvodnje. Najveći proizvođači u zemljama članicama EU-a su Poljska, Francuska, Italija, Rumunjska i Njemačka.

Ovisno o području variraju i najzatupljenije sorte jabuka u ukupnom sortimentu. Perspektivne sorte jabuka su većim dijelom križanci već poznatih sorata Breburna, Gale, Crvenog delišesa, Starkrismona, a osim križanaca pojavljuju se i novi mutirani klonovi.

Ukupna svjetska trgovina jabuka 2005. godine iznosila je 35,16 mil. tona odnosno 8,1 milijarde USD. Najveći svjetski izvoznici jabuka su Kina, USA, Poljska, Njemačka, Italija i Čile, a najveći svjetski uvoznici USA, Njemačka, Rusija, V. Britanija i Japan.

Prosječna potrošnja jabuka u svijetu je oko 8,4 kg po stanovniku godišnje. Najveća potrošnja jabuke je u Austriji od gotovo 50 kg po stanovniku godišnje, zatim u Sloveniji, Danskoj, Portugalu i Njemačkoj

U ponudi jabuka uvode se brojne inovacije od širenja asortimana, novosti u pakiranju, označavanju ponude itd.

Preuzmi dokument (PDF - 131 kB)

 

 

 
HCPM - Hrvatski centar za poljoprivredni marketing